GENİŞLETİLMİŞ ÖZGEÇMİŞ

                                           

                                             

                

HASAN OKHAN OKUMUŞ

Yönetim Danışmanı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Halkoyunları Uzmanı

       

GENİŞLETİLMİŞ ÖZ GEÇMİŞ:

  1. Akçaabat’ın ışıklar köyünde, Anama göre 1953 yılının 13 Haziran günü, yani   mezereden Yaylaya göçüldüğü gün, Babama göre ise 18 Şubat 1955 günü (Nüfusa kayıt olduğum gün) doğmuşum. Kendimi bilmeye başladığımda, Anamın ilk çocuğu olmam nedeniyle Hıdırellez günleri komşu çocukları sağlıklı olsunlar diye, bazı ziyaret yerlerinde onlara su içirir ve ceviz ağacının kökünün altından geçirirken bana öğretilen duaları okurdum.
  2. 1967 Yılında Işıklar ilkokulunda mezun oldum. Mezun olana kadar köyümde, mezerede ve yaylada ailemin tüm işlerine yardımcı oldum. Değirmene gittim. Yük taşıdım. Çobanlık yaptım. Kardeşlerime baktım. Çelik çomak, kör ebe, atlama v.s oyunlar Oynadım. Kemençe, kaval ve Davul Zurnalı düğünlerde büyüklerime özenerek Horonlar oynamaya çalışırdım.
  3. 1970 Yılında Trabzon Karma (Kanuni) ortaokulundan mezun oldum. Ortaokul öğrencilik Yıllarımda, köyden şehre inmiştim. Babam gurbette,  Almanya’da, Ailem köyde idi. Babam Almanya’da inşaattan düşmüş ağır yaralanmıştı. İsteği üzerine ailem de Almanya’ya yanına gitti. 1971 de bir ay kadar bende Almanya’ya ailemin yanına gittim. Eğitimime devam etmem amacıyla döndüm ve Trabzon’da yalnız başına yaşayan bir çocuk olarak şiirler yazmaya heveslendim. 1967-1974 yılları arası yalnız başıma Kalarak eğitimime devam ettim.
  4. 1974 Yılında Trabzon Lisesi Fen bölümünden mezun oldum. Liseli yıllarımda ailem Almanya’da olan Babamın yanına gitmişti. Yalnız başıma kalmıştım. Bir süre Özel idare talebe yurdunda, bir süre özel yurtta ve bir süre ev tutarak okumaya çalıştım. Bu sürelerde simit ve pasta sattım. Okul futbol takımında top oynadım. Okulun folklor grubunda Horonun yanında, Antep, Elazığ, Kars oyunları oynadım. Okulun Kızılay ve Yeşilay kollarında görev yaptım. Amatörce şiir yazmaya devam ettim.
  5. 1974 Yılında İstanbul Kartal’a yerleştim. İstediğim üniversiteyi kazanamamıştım ve bir iki sene de sınava girmemiştim. Kartalda folklor çalışmaları yapmak amacıyla Kartal Halkevi şubesinin kuruluşunda bulundum ve Kartal Turizm Folklor Derneğinde yönetici ve Horon eğitmeni olarak Halkoyunları çalışmalarımı sürdürürken, diğer bir yandan da esnaflık yapmaya devam ettim. Arada birde şiir yazmayı sürdürdüm.
  6. 1978 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini kazandım ve 1983 yılında mezun oldum. Üniversite yıllarımda ülkemiz sağ sol ve ideolojik olaylarla çalkalanan o zor dönemleri yaşadım. 12 Eylül sürecinde folklor çalışmalarım nedeniyle bedeller ödedim. Bu süreçte Annem ve kardeşlerim Almanya’dan döndüler. Daha sonra da Babam kesin dönüş yaptı.
  7. 1983 yılı 6 Mart günü Akçaabat Dürbinar mahallesinden Kamanın Ali Rıza Usta kızı Hatice Usta Hanımla evlendim. 1983 yılı Kasım ayında da kızım Ebru yasemin doğdu.
  8. 1984 yılı Temmuz ayında kısa dönem jandarma askeri olarak Bilecik’te vatani görevimi yaptım ve 1985 yılı mart ayında terhis oldum.
  9. 1985-1987 yıllarında özel sektörde üst düzey yönetici olarak çalıştığım. 1987 yılı Temmuz ayında Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak kendi işyerimde mesleki çalışmaya başladım. 1987 yılı eylül ayında da Oğlum Yavuz dünyaya geldi.
  10.  İstanbul Kartal’a yerleşmemden sonra, Derneklerde ve İlk, Orta, Lise ile Üniversitelerde Halkoyunları eğitmeni olarak görev ve çalışmalarda bulundum.
  11. 1985 yılında iki üç arkadaş olarak öncülüğünü yaptığımız Karadeniz Yayla Şenliklerini ilk kez yöresi dışında, Kartal Şamandıra ’da yaklaşık 15.000 kişilik katılımla gerçekleştirdik. 1986 yılında da tekrar 20.000 kişilik katılımla Karadeniz Yayla Şenliğimizi devam ettirdik.
  12. 1987 yılında Kartal’da Doğu Karadenizliler Kültür Derneğini birkaç arkadaşla kurarak Karadeniz Yayla Şenliklerimizi bu dernek vasıtasıyla yapmaya devam ettik ve bu güne Kadar Ortalama 20.000-25.000 kişilik katılımlarla 41 Kez Karadeniz Yayla Şenliği gerçekleştirdik. Birçok kez yöneticisi ve bir dönemde başkanlığını yaptığım Doğu Karadenizliler Kültür Derneği’nin yapmış olduğu bu Karadeniz Yayla Şenlikleri ile Karadeniz bölgemizde sönmeye başlayan Şenlik (Dernek) ateşi yeniden yakılmış ve yöremizin her  yerleşim yerinde şenlikler (Dernekler) daha istekli ve coşkulu yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca Ülkemizin diğer birçok İlinde ve yurt dışında birçok ülkede bu şenliklerin yapılmasına öncülük edilmiştir.
  13. 1989 yılında kuruluş çalışmalarına başladığımız ‘Karadeniz Eğitim Kültür ve Çevre Koruma Vakfı’nı geniş bir kurucular heyeti ile 1990 yılında kuruluşunda yer aldım. Vakfımızın Üyeliği Yanında Meclisinde ve denetim kurulu başkanlığı görevlerinde bulundum.
  14. 1990 Yılında Kartal Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği Başkan vekilliği yaptığım dönemde Maliye Bakanımız, örnek siyaset ve Devlet adamı Sayın Adnan Kahveci ile yakın çalışmalar İçerisinde bulunarak 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Yasasının çıkmasında önemli hizmetler verdim.
  15. 1990 Yılında Meslek yasamızın çıkmasından sonra İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Kartal Temsilciliği yaptım.
  16. 1995 yılında, İstanbul’da Kurulu bulunan Trabzon konulu Derneklerin bir araya gelmesiyle kurulan Trabzon Dernekler Birliğinin (Trabzon Dernekler Federasyonunun) kuruluş çalışmalarında bulunarak Başkan yardımcılığı görevini üstlendim.
  17. 1998 yılında Anavatan Partisi teşkilat başkanlığı ile başlayan siyasi hizmetim, 2000 Yılından 2003 yılına kadar İlçe başkanı olarak devam etti.
  18. 1999 Yılının ocak ayında kızım Ayşenur dünyaya geldi.
  19. 2010 yılında kızım Ebru Yasemin Okumuş, Erman Tüfekçi ile evlendi. 2011 yılında Dede oldum. İlk torunum Ömer Efe doğdu.
  20. 2012-2014 Yıllarında da Kartal da kurulu bulunan kendi köyümün derneği olan, Trabzon İli Akçaabat İlçesi Işıklar Beldesi Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği Başkanı olarak görev yaptım.
  21. 2016 yılı Ekim ayında Oğlum Yavuz Okumuş, Dr. Büşra Eren ile evlendi.
  22. 2016 yılında kurulan Kartal Demokratlar birliğinde kurucu oldum ve yöneticiliğini yapmaktayım.
  23. 2017 yılında Oğlum Yavuz’un oğlu* Kerem* dünyaya geldi. 2.defa dede oldum
  24. 2018 Yılında Muhasebeciler, Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler İşveren sendikası İstanbul Şubesi kurucusu oldum ve Başkan yardımcılığını yaptım.
  25. 2020 Ağustos ayında kurulan Doğru Parti Kurucular Kurulu ve GİK üyesi oldum.
  26. 2021 yılı haziran itibariye *Prodayd Yönetim Danışmanlığı A.Ş’ nin Yönetim kurulu başkanı oldum.
  27. 2021 Yılında Doğru Parti İstanbul il kurucu üyeliği, il Başkan Yardımcılığı, Mali ve İdari İşler Başkanlığı yapım
  28. 2021 Yılında Mali Müşavirler Vakfı mütevelli heyet üyesiyim.
  29. 2022 Yılı Eylül ayın itibariyle Doğru Parti İstanbul il yönetim kurulu üyeliği, il Başkan vekilliği yaptım
  30. 2023 Yılında Kızım Ebru Yaseminin ikinci oğlu *Yaman* dünyaya geldi. 3.defa dede oldum.
  31. 2023 Yılı Kasım ayı itibariyle Doğru Parti Genel idare kurulu üyesi ve İstanbul il Başkanı olarak görevime devam ediyorum
  32. 2023 Yılı itibariyle Yönetim Danışmanı ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak kendi işyerimde Mesleki Çalışmalarıma devam etmekteyim.

YAPMIŞ OLDUĞUM HALKOYUNLARI ÇALIŞMALARIMIN ÖZETİ…

  1. Çocukluktan başlayarak, Köyümüzde ve Yaylalarımızda, Nişan, düğün, Asker uğurlama ve Derneklerde (Şenlik) Kemençe, Kaval ve Davul zurna ile Horon oynayan büyüklerime özenerek bende oynamaya başladım
  2. Halkoyunlarına Trabzon lisesinde Horonun yanında, Gaziantep, Elazığ, Kars halkoyunları oynayarak devam ettim.
  3. Kartal’da folklor çalışmaları yapmak amacıyla Kartal Halkevi şubesinin kuruluşunda bulundum ve Kartal Turizm Folklor Derneğinde yönetici ve Horon eğitmeni olarak Halkoyunları eğitmenliği yaptım.
  4. Ayrıca birçok Folklor derneğinde, İlkokul, Ortaokul; lise ve Üniversiteler ile Derneklerde Horon eğitmenliği yaptım.
  5. Milli eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Folklor eğitmenliği ve Halkoyunları uzmanı ve jüri üyeliği yaptım.
  6. 1981 yılında Kartal lisesinde, Ticaret ve Elişleri seçmeli derslerinin yerine, Milli Oyunlar adıyla Folklor Derslerini programa aldırmak suretiyle Folklor öğretmenliği,
  7. 1982 yılında Göztepe Eğitim fakültesinde Halkoyunları öğretim görevlisi,
  8. 1985 yılında Kartal Eczacıbaşı İlkokulu ile Trabzon Horon ekibiyle M.E. B Halkoyunları yarışması İstanbul 1.si, Marmara bölge 1.si ve Türkiye 3.sü,
  9. 1988 yılında Küçükyalı Hasan Şadoğlu İlkokulu ile Güneş Gazetesi halkoyunları Yarışmasında Trabzon Horon ekibiyle İstanbul 1.si,
  10. 1985 yılından 1992 yılına kadar Halkoyunları uzmanı olarak özel jüri üyeliği yanında 1992 den sonra da  M.E. B Halkoyunları jüri üyeliği,
  11. 1992 yılında Kartal Eczacıbaşı İlkokulu ile Trabzon Horon ekibiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı Halkoyunları yarışması İstanbul 1.si, Marmara bölge 1.si ve Türkiye 1.si,
  12. 1992 yılında Pendik Lisesi ile Trabzon Horon ekibiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı Halkoyunları yarışması İstanbul 1.si, Marmara bölge 1.si ve Türkiye 1.si,
  13. 1996 yılında Kartal Eczacıbaşı Ortaokulu ile Trabzon Horon ekibiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı Halkoyunları yarışması İstanbul 1.si, Marmara bölge 1.si ve Türkiye 1.si,
  14. 1997 yılında Doğu Karadenizliler Kültür Derneği Trabzon Horon ekibiyle Marmara bölgesi Kurum Kuruluşlar arası Halkoyunları yarışması Marmara bölge 1.si.
  15. Bu bireysel çalışmaların yanında Yöneticiliğini ve Folklor eğitmenliğini yaptığım Kartal Turizm Folklor Derneği ile

*** 24. Seul Olimpiyat oyunları programına Ülkemizi Temsilen katılarak,  Güney Kore, Japonya ve Singapur’da gösteriler yapılmıştır.

*** Dernek olarak Kültür bakanlığının düzenlediği Halkoyunları yarışmalarında  (Vehbi Koç Vakfı- Sabancı Vakfı v.s gibi) 4 kez Türkiye 1.si, 3 kez Türkiye 2.si, 2 kez de Türkiye 2.si

*** Ayrıca Dünyanın çeşitli Ülkelerinde düzenlenen Uluslararası Halkoyunları yarışma ve Festivallere katılarak Ülkemiz Temsil edilmiş ve sayısız dereceler alınmıştır.

Bütün bunlara rağmen bir şey söylemem gerekirse o da şudur. Genelde Ülkemizin özelde Karadeniz’in ve tabi ki Trabzon’umuzun deryalar gibi zengin kültürü içinde bilmediğimiz ve öğrenmemiz gereken daha birçok değerimiz olduğudur.

Sokrates’in söylediği gibi ‘Bildiğim bir şey varsa o da hiçbir şey bilmediğimdir’.