2012 Yılında yazdığım yazıyı tekrar yazıyorum.
HONEFTERA BOYKOT EDİLMEMELİ...!
Birilerinin Yayla şenliklerimizin yerini, tarihini, içeriğini ve yapılma şeklini Folklorcularımıza danışmadan değiştirmesi ne kadar yanlış ise Folklorcularımızın (Halk bilimcilerimizin) düşünceleri alınmadan eylem kararı alınması da en az o kadar yanlış olmaz mı?
Yayla şenliklerimiz konusunda Folklorcularımızın ses çıkartması, doğruyu göstermesi ve söylemesi kültür adamları olarak görevleri olduğu kadar da sorumluluklarıdır. Ama yanlışlar yapılıyor diye toptan boykot etmek Yayla şenliklerimize bir şey kazandırmaz.
Honeftera’nın diğer adı yedi (7) dir. Çünkü Karaabdal (karaptal) Yayla şenliğinin 7. günü (her yılın 20 Ağustos günü) yapılmaktadır. ‘Karaptalın yedisi Honeftere gidelim’ deyişi de göstermektedir ki esas olan Karaabdal Yayla şenliğidir. Peki ama ne oldu Karaaptal Yayla Şenliğine..? (Yıllardır yapılmayan Karaabdal Yayla şenlikleri 1998 yılında bu yana Kayabaşı Karaabdal Halk Şenliği olarak Akçaabat Işıklar köyü Kayabaşı mevkiinde ağustosun ikinci hafta sonları yapılarak bu tarihi kültürel değerimiz Işıklar kayabaşı yaylasında yaşatılmaktadır.)
Karadeniz folklorcularına sesleniyorum. Yayla şenliklerimize katılmama veya şenliklerimizi boykot etme yerine bu konuda acil olarak bir ÇALIŞTAY yapılmalıdır. Bu Çalıştaya Kültürümüz alanında yetişmiş insanlarımız, folklorcularımız, Yerel yönetimlerimiz, ilgili sivil toplum kuruluşlarımız ve ilgili eğitim kurumlarımızın katılımının sağlanarak tüm yönleriyle Yayla şenliklerimiz ele alınmalıdır.
2010 yılında katıldığım Honeftera Yayla şenliğinin ardında kamooyu ile paylaştığım yazımı tekrar ilgilenenlerin dikkatine sunuyorum.
2010 HONEFTERA YAYLA ŞENLİĞİNİN ARDINDAN..
HONEFTERA YAYLA ŞENLİĞİNİN, TARİHİ VE DOĞAL AÇIK HAVA TİYATROSU GİBİ MEKÂNDAN TAŞINMASI HONEFTERANIN RUHUNA VE KÜLTÜRÜMÜZE BÜYÜK BİR DARPEDİR. YAYLA ŞENLİKLERİMİZİN BU GÜN YERİ, YARIN ŞEKLİ, ÖBÜR GÜN İÇERİĞİ İLE OYNAMAK DEMEK KÜLTÜR HAZİNEMİZİ YOK ETMEK DEMEKTİR. BÜTÜN İLGİLİ VE YETKİLİLER İLE TRABZON KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ VE KÜLTÜR BAKANLIĞI BU YANLIŞLARA EL KOYMALIDIR.
HONEFTERA YERİNİN TAŞINMASINA RAĞMEN DAĞINIKLIĞIN, DÜZENSİZLİĞİN VE KEŞMEKEŞLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLEMEMİŞTİR. KURULAN SAHNEDE BİR KAÇ SANATÇI İLE ÖZEL BİR TV KANALININ İDARESİNDE CANLI YAYIN YAPILDI. AMA BU HONEFTERA YAYLA ŞENLİĞİ DEĞİL YAYLADA KONSER OLMUŞTUR.
HONEFTERADA KURULAN SAHNENİN DİĞER KISMINDA TOPLANAN HALK, ÖNCE HORONLA GELEN AĞASARLILARI VE SONRADA TONYALILARI YİNE HORONLA KARŞILADI VE ARDINDAN HALK BÜYÜK BİR İSTEK, ÇOŞKU VE NEŞE İLE HALKALAR OLUŞTURARAK, HONEFTERA YAYLA ŞENLİĞİNİ ASLINA UYGUN YAPTILAR.
KARADENİZ YAYLA ŞENLİKLERİNDE HALK, KÜÇÜK BİR SAHNEYE, BİR KAÇ SANATÇIYA, KULAKLARI SAĞIR EDEN TESİSATA VE KENDİ MAHALLİ ÇALGILARINI BASTIRAN BAŞKA ÇALGILARA VE SESLERE MAHKÛM OLMAK İSTEMİYOR. O ALANIN TAMAMI BİR SAHNE, ORAYA GELEN HERKES BİR SANATÇI GİBİ TÜM DEĞERLERİNİ ORTAYA KOYMAK İSTİYOR. EY YETKİLİLER! ARTIK BUNU ANLAYIN VE YAYLA ŞENLİKLERİMİZİ BAŞKA AMAÇ VE EMELLERE ALET ETMEYİN VE ETTİRMEYİN.
Temmuz 2012
Saygılarımla
HASAN OKHAN OKUMUŞ