KARTAL 4. HAMSİ ŞENLİĞİ ARDINDAN

4.HAMSİ ŞENLİĞİ ARDINDAN….

Kartal belediyesinin Doğu Karadenizliler Kültür Derneğinin katkılarıyla düzenlediği 4.Hamsi Şenliği 27.11.2016 tarihinde yöremizden ve ülkemizden binlerce insanımızın katılımıyla gerçekleşmiştir.

Bu şenliğin gerçekleşmesinde emeği geçen öncelikle kartal belediye Başkanı Sayın Opr.Dr.Altınok Öz’e, Kültür müdürlüğüne ve Belediye çalışanlarına, Doğu Karadenizliler Kültür Derneği Başkanı Sayın Prof.Dr Necmi Kurt’a, Dernek yöneticilerine ve görevlilerine ve şenlikte görev alan tüm sanatçılara, folklor gruplarına ve alanda hamsi hizmetlerini veren tüm çalışanlara, şenliği kamuoyuna taşıyan basınımıza ve TV kanallarımıza ve bu şenliğe katılan yöremiz ve ülkemiz sivil toplum kuruluşlarına ve insanlarına teşekkür ve takdirlerimi sunarım.

Şenlik olarak düşünülen bu güzel hizmetin daha iyi sunulması için aşağıda ki hususlara dikkat çekmek isterim.

1- Şenlik için kurulan sahne amaca hizmet etmediği gibi tesisat kalabalığı ile düzensizliği görüntü kirliliğine yol açtı. Oysa sanatçılar için ve özellikle folklor grupları için yeterli büyüklükte sahne olmalı idi. Sahnenin yetersizliği nedeniyle zeminde gösterilerini sunmak zorunda kalan folklor gruplarını protokol bile izleyemediği gibi az sayıda izleyici izleme fırsatını bulabildi. Grup ve izleyenler için zemin çeşitli imkânlarla oynamaya ve izlemeye uygun olarak düzenlenebilirdi.

2- Program akışı, az sayıda grup ve sanatçı olması nedeniyle ve konuşmaların uzaması yüzünden beklenen ve istenen şekilde gerçekleşemedi.

3- Şenlikte daha fazla sanatçımız ve Yöremiz ile ülkemiz folklorunun birkaç örneği olabilirdi. Yine yöre çalgılarımızın yani enstrümanlarımızın daha zengin olması sağlanabilirdi.

4- Hamsi ikramı uzun kuyruklarla ve yığılmalarla yapılabildi. Mangal sayısı daha fazla olabilirdi. Ayrıca hamsinin olmazsa olmazı Trabzon beton helvası da ikram edilebilirdi. Bunun yanında hamsinin çeşitli yemek çeşitleri ile yöremizin mutfak zenginliğini sunacak esnaflara da yer verilebilirdi.

5- Şenlik ülkemizde ve yöremizde ulusal yayın yapan daha birçok TV kanalı ile geniş kitlelere ulaştırılabilirdi. Ve yine yazılı basınımız daha fazla olabilirdi.

6- 4.cüsü yapılan bu Hamsi şenliği her geçen yıl üstüne koyarak devam etmektedir.

a- Zira 2013 Yılında, Hamsi şenliği için katkı sağlanması istenince, bu katkının kişisel katkının ötesinde Kurumsal olması düşünüldü ve Kartaldaki Akçaabat Işıklar Kültür Sanat ve Spor kulübü derneği ile ilk adım atılarak Doğu Karadenizliler Kültür Derneği de devreye sokulmak suretiyle 1.Hamsi şenliği gerçekleştirildi.

b- 2014 Yılında Doğu Karadenizliler Kültür Derneğinin öncülüğünde, en azından Kartal ve çevresindeki Karadeniz konulu sivil toplum kuruluşlarının da içinde yer aldığı bir organizasyon olsun istenmesine rağmen bu gerçekleşmeyince yine Doğu Karadenizliler Kültür Derneği ile Akçaabat Işıklar Kültür Sanat ve Spor kulübü derneğinin katkılarıyla 2. Hamsi şenliği gerçekleştirildi.

c- 2015 yılında ise, Kartal ve çevresindeki Karadeniz konulu Derneklerin ve diğer yöre derneklerinin de bu Hamsi şenliğinin içinde yer alması maalesef gerçekleşmeyince Doğu Karadenizliler Kültür Derneğinin katkılarıyla 3. Hamsi şenliği yapıldı.

d- Bu yıl ki Hamsi şenliğine bir hafta kala, Kartal ve çevresindeki Karadeniz konulu Dernekler ilgili kurum ve kuruluştan ses gelmeyince durumdan vazife çıkartarak Doğu Karadenizliler Kültür Derneğine müracaatla bizde varız dediler.  Zira şenlik demek dernek demektir. Şenlik ve derneğin esas amacı eşit hak ve sorumluluk içinde bir arada olmak, kaynaşmak, kucaklaşmak ve paylaşmak demektir. Bu anlamda 4.Hamsi şenliği, hem Doğu Karadenizliler Kültür Derneği açısından ve hem de Kartal belediyesi açısından çok büyük bir kazanım ve değer olmuştur. Ortaya çıkan bu değere katkı veren kişi ve derneklerimizi ayrıca ve özellikle kutluyorum.

Saygılarımla

28.11.2016

Hasan Okhan Okumuş