TRABZON' LULARIN VATANSEVERLİĞİ

TRABZON' LULARIN VATANSEVERLİĞİ ÜZERİNE NOTLAR...
1- 1912 Balkan savaşında İstanbul’un Bulgarlar ve Balkan devletlerinden kurtarılması için (Trabzon Ruslar tarafından saldırılara maruzdur ama Trabzon'u nasıl olsa kurtarırız fakat İstanbul düşerse ne vatan kalır ne Devlet..! öncelik vatandır, devlettir diyerek) Gülcemal gemisine atlayıp, kemençesiyle, kıyafetiyle ve teçhizatlarıyla yola çıkan 511 Trabzon uşağının, İstanbul'u kurtarırken, 509’unun Balkanlar’da ( Çatalca'da) Şehit düştüğü Uşak Alayı ve fişekler Alayı TRABZON’lulardır.
2- 1916 Çanakkale' de, Saraylara, konaklara, köşklere ve tüm emperyalistlere inat, kara zıpkalarıyla ve kalpaklarıyla Karadeniz uşaklarının, kanlarıyla yazdığı, Kemençesiyle ve Horonuyla kutlama yaptığı (Çanakkale'de Horon), tarihin en muhteşem savaş destanını yazanların başında Karadenizliler, TRABZON’lular gelir.
3- ATATÜRK 1919 da Samsun'a çıkışını anlatırken şöyle der "İlk defa Samsun'a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ön sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.
Ülkemizin kurtuluş mücadelesinin en başında da TRABZON’lular vardır.
4- Kurtuluş Savaşı içinde, Türk milleti için bir ölüm kalım savaşı olan ve kader tayin edici yere sahip Sakarya büyük kanlı savaşına ( Sakarya Meydan Muharebesi 23 Ağustos-12 Eylül 1921) Trabzon uşakları üçüncü dümen ile yetişerek, Kurtuluş savaşının kazanılmasında gösterdikleri kahramanlığı asla unutamam diyor ATATÜRK..!
Kurtuluş savaşının kazanılmasında en kritik safhada yine TRABZON’lular vardır...
-Atatürk'ün ifadesiyle, İşte vatanı kurtaran ülkü; Kuva-i milliye Ruhu..! Sağ olunuz Kahraman vatan evlatları. Bu temel üzerine yedi düvele karşı, o ülkü ve fedakar ruhla kurtuluş savaşı kazanılmış ve bu gün bağımsız bir ülkede özgürce, inancımızla ve bütün değerlerimizle birlikte yaşayabiliyorsak bunda en büyük pay Karadenizlilerin, TRABZON’ lularındır..!
Bilinmesini isteriz ki..! Vatanseverliğimizi ve Milliyetçiliğimizi asla mukayese ettirmeyiz ve tartıştırmayız.
Buna yeltenenler eğer art niyetli değilseler akıllarından zorları vardır..!
Kamuoyuna duyurulur. Saygılarımla MAYIS 2019
...
Not: Yüzbaşı Şerafettin Algan ( Trabzon Maçka'lı) için bknz. Doç.Dr.Kemal Arı 'nın "Üçüncü Kılıç" adlı eseri. Kitaptan bir bölüm:
" 15 Eylül 1919 'da bizzat Mustafa Kemal Paşa İzmir Hükumet Konağına kan damlayan yaralarına aldırmaksızın Türk Bayrağını göndere çekip İzmir'in yeniden Türk toprağı olduğunun mührünü vuran yiğit Trabzon evladına Timur'un 3.kılıcını vererek Şerafettin Yüzbaşı' yı kahramanlığından dolayı kutladı."
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey ( Trabzon Akçaabat Yukarı Ahanda'lı) için bknz. 18.03.2016 tarihli Milliyet gazetesine Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey'in torunu Mehmet Gündoğdu' nun verdiği bilgiler. Gazeteden bir bölüm:
"Dedemin günümüze kadar hep Tophaneli olarak anılmasının nedeni Bahriye Mektebi’nin ardından 20 yıl Tophane Kumbaracı yokuşunda ikamet etmesinden kaynaklanıyor. 1876 da Trabzon Akçaabat Yukarı Ahanda köyünde doğduğunu biliyoruz."
Sevgili Hasan abim araştırılırsa daha birçok kaynağa ulaşılabilir. Hatta bu konuda genç tarihçiler "Trabzonlu Kuvayı Milliyeciler" adlı master ve hatta doktora tezleri hazırlayabilir, bu aziz milletin bilinmeyen veya az bilinen değerlerinin ortaya çıkmasına vesile olabilirler.
Canı pahasına ülke müdafasına koşan tüm kahramanlarımıza selam olsun. Yattıkları yer nurla dolsun. ( Kuzenim Öğrtm.Ayşe'nin eşi Alpay Kutanoğlu'na Teşekkürler)